Je kunt zelf energie opwekken door middel van zonnepanelen. Steeds meer mensen doen het, en besparen afhankelijk van de installatie tot wel 50 procent op hun energiekosten.

Duurzaam Grave zonnepanelenWaarom zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn niet alleen goed voor het milieu, je bespaart ook op je energierekening. Met zonnepanelen wek je namelijk zelf groene energie op en hoef je minder stroom van je energieleverancier af te nemen. Goed voor het milieu én je portemonnee. Daarnaast verhogen zonnepanelen de waarde van jouw woning. Het maakt niet wie je energieleverancier is en of je een plat of schuin-dak hebt, zonnepanelen kunnen bijna in iedere situatie.

Als er licht op de zonnepanelen valt, dan zetten de panelen het licht om in schone, duurzame energie. Vervolgens zet de omvormer de energie om in bruikbare stroom voor elektrische apparaten in huis. We adviseren om te werken met micro-omvormers; dat betekent dat elk zonnepaneel een eigen omvormer heeft. Hierdoor is het rendement het hoogst. Valt er namelijk op één van de zonnepanelen licht? Dan wek je met dat paneel al energie op. Daarbij kun je per zonnepaneel alles monitoren en zie je of je systeem optimaal werkt.

Ook wanneer het bewolkt is, wekken de zonnepanelen energie voor je op. In Grave schijnt de zon volop; gemiddeld 4490 zonuren per jaar. Zonnepanelen in Grave zijn dus een goede keuze!

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

In bijna alle situaties kun je zonnepanelen plaatsen. Of dit bij jou ook kan, hangt af van je dakbedekking, de dakoppervlakte, dak-ligging en de draagconstructie. In bepaalde delen van Grave is er sprake van beschermd stadsgezicht. Ook dan kun je zonnepanelen plaatsen, maar als bewoner van een beschermd stadsgezicht heb je een vergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen. Heb je al een vergunning? Dan kun je offertes laten opstellen voor zonnepanelen op jouw dak. Als je nog geen vergunning hebt, dan kun je deze aanvragen via Gemeente Grave.

Wat kost het en wat levert het op?

Zonnepanelen leggen kost al snel duizenden euro’s, maar levert ook het nodige op. Stel je kiest voor 12 zonnepanelen, dan kost dat tussen €240,- en €260,- per paneel ex. BTW en ex. installatie. Voor het installeren reken je op minimaal tussen de €80,- en €95,- per paneel extra.Dat is dus € 4.150,- incl. installatie en ex. BTW voor een zonnepanelen installatie van 12 panelen.

Gangbare zonnepanelen zijn 300 Wattpiek (wattpiek is de maat waar zonnepanelenfabrikanten en installateurs mee werken). 12 panelen geeft dus 3600 wattpiek.

De BTW van zonnepanelen kun je terugvragen

 

STAPPENPLAN VOOR HET INSTALLEREN VAN ZONNEPANELEN.

  1. Zonnepanelen kiezen

Een offerte voor zonnepanelen is maatwerk!

Zonnepanelen uitzoeken voor jouw dak is maatwerk. Geen daksituatie is hetzelfde en ook in de meterkast moet soms het nodige gebeuren. Een (erkend) installatiebedrijf kan jou hierbij helpen. Een installatiebedrijf komt meestal fysiek langs om jouw wensen door te spreken en de mogelijkheden van zonnepanelen op jouw dak te bekijken.

Installatiebedrijf uit de buurt

Zoek, als het even kan, een installatiebedrijf bij jou in de regio uit. Dit scheelt een hoop heen-en-weer gereis en zo weet je zeker dat de installateur bij problemen eenvoudig langs kan komen om je te helpen. Daarnaast scheelt dit natuurlijk de nodige CO2-uitstoot. Vraag altijd bij meerdere installatiebedrijven een offerte uit.

  1. Subsidie aanvragen

Vraag bij jouw gemeente of provincie na of er subsidiemogelijkheden zijn voor het plaatsen van zonnepanelen. Op dit moment zijn er geen landelijke subsidies beschikbaar voor consumenten. Laat je ook informeren over de salderingsregeling.

ISDE subsidie

Voor MKB en zakelijke gebruikers, zoals scholen en sportverenigingen, is er wel een landelijke subsidie beschikbaar. Kleine zonprojecten die op een kleinverbruikersaansluiting zijn aangesloten komen in aanmerking voor subsidie vanuit de ISDE regeling.

  1. Informatie over de meterkast

Controleer bij de netbeheerder of de aansluiting en de meter in de meterkast geschikt zijn. Deze informatie heb je nodig om te kunnen bepalen of er later een aanpassing nodig is.

  1. Zonnepanelen bestellen

Je hebt meerdere offertes van zonnepanelen vergeleken en natuurlijk de recensies over verschillende installateurs gelezen. Let op; eigenaren van kleinere elektriciteitsopwekkers moeten aantonen dat hun zonnepaneleninstallatie aan de nieuwe technische Europese eisen voldoet, zorg dat je dit meeneemt in je koopbeslissing. Dit is het moment om de zonnepanelen te bestellen.

  1. Aansluiting en meter wijzigen

Wijzigen aansluiting

Als de capaciteit van de aansluiting in de meterkast niet voldoende is, vraag dan een wijziging van de aansluiting aan bij de netbeheerder. Een nieuwe (slimme) digitale meter zit hier gratis bij in.

Vervangen elektriciteitsmeter

Als de meter in de meterkast niet geschikt is voor terugleveren, vraag dan een vervangende meter aan bij de netbeheerder. Meestal vervangt de netbeheerder deze gratis als je zonnepanelen plaatst.

Doorlooptijd netbeheerder: Deze kan soms oplopen tot enkele weken. Het kan dus verstandig zijn om eerst de zonnepanelen te bestellen en de groepenkast aan te (laten) passen.

  1. Teruglevering melden

Aanmelden voor teruglevering

Met zonnepanelen kan je energie terugleveren aan het elektriciteitsnetwerk. De netbeheerder moet hiervan op de hoogte zijn. Daarom is het belangrijk dat je de teruglevering bij de netbeheerder meldt. Je mag dit vooraf doen of uiterlijk 2 maanden na het in gebruiknemen van je zonnepanelen. Aanmelden kan eenvoudig via energieleveren.nl.

  1. Aanmelden zonnepanelen

Het aanmelden van zonnepanelen is in Nederland verplicht. Dit doe je eenvoudig via de website energieleveren.nl. Nieuw is, dat je vanaf eind mei 2021 eenvoudig het merk en type omvormer selecteert uit een drop-downmenu bij het aanmelden van de zonnepanelen. Er vindt nadien een controle plaats of de omvormer voldoet aan de nieuwe technische eisen. Na het aanmelden ontvangt je een bevestiging van de netbeheerder.

  1. Start met zelf energie produceren

Je bent de trotse bezitter van zonnepanelen en wekt je eigen energie op!

  1. BTW terugvragen

BTW terugvragen op zonnepanelen

In de meeste situaties kun je de btw op de aanschaf én installatie van je zonnepanelen terugvragen. De btw vraag je terug bij de Belastingdienst.

 

Wij hebben volgende websites voor jou geselecteerd met waardevolle informatie over de aanschaf van zonnepanelen

Brabant woont slim

https://brabantwoontslim.nl/grave/

Consumentenbond

https://www.consumentenbond.nl/zonnepanelen/kiezen

Vereniging Eigen Huis

https://www.eigenhuis.nl/energie/maatregelen/zonne-energie#/

Milieu Centraal

https://advies-op-maat.milieucentraal.nl/aom/Zonnepanelen