Uw huis verduurzamen door het plaatsen van HR++ glas

Duurzaam Grave - IsolatieglasHR++ en eventueel triple glas, waar staat dat voor? Het woord zegt het al: enkel glas bestaat uit 1 laag glas en isoleert niet, dubbel glas bestaat uit 2 lagen en isoleert matig. HR++ is dubbel glas met een coating en een isolerend gas tussen de platen, waardoor het heel goed isoleert. Triple glas bestaat uit 3 glasplaten met een coating en isolerend gas waardoor het nog meer isoleert.

De voordelen van isolatieglas merk je meteen: je huis blijft warmer en je voelt minder kou en tocht. Had je nog enkel glas, dan ben je ook af van beslagen ramen en water op de vensterbank. Door het vervangen van glas naar isolatieglas is er veel winst te

Zijn de kozijnen nog goed? Dan hoef je in principe alleen het glas te vervangen. Kies voor het glas met de hoogste isolatiewaarde. Voor bestaande kozijnen is dat HR++ glas. Triple glas isoleert nog iets beter, maar daarvoor moet je tevens kozijnen vervangen. Houten kozijnen die nog goed zijn, kunnen meestal aangepast worden door de sponningen uit te frezen en glaslatten te gebruiken.

Het advies is daarom als volgt:

  • Kies voor HR++ glas als dat past in je huidige kozijnen. Als het nodig is (en kan) laat je de sponningen uitfrezen en glaslatten plaatsen.
  • Soms past HR++ glas niet in de draaiende delen van je raam, omdat de sponningbreedte niet voldoende is. Neem dan HR++ glas op de plekken waar het wel kan (in het vaste deel van het raam) en HR+ of HR glas op de plekken waar HR++ glas niet past (in het draaiende deel van het raam).
  • Past er nergens HR++ glas? Dan kun je alsnog overwegen om de kozijnen in verwarmde ruimtes te vervangen. Zeker als je denkt dat de kozijnen binnen 10 jaar toch aan vervanging toe zijn of omdat je het huis energieneutraal wilt maken. Zijn je kozijnen gemaakt van ander materiaal dan hout, bijvoorbeeld staal, kunststof of aluminium? Laat je dan adviseren over de mogelijkheden.

Er is een landelijke subsidieregeling voor isolatie. Als je – naast je ramen – ook nog een ander deel van je huis isoleert, kun je zo’n 20% van de kosten terugkrijgen. Je moet 2 isolatiemaatregelen nemen om de subsidie te krijgen. Combineer nieuwe ramen bijvoorbeeld met isolatie van de vloerspouwmuur, buitenmuren binnen of buiten of je dak. Je mag ook één isolatiemaatregel combineren met een warmtepomp, zonneboiler of warmtenetaansluiting. Als je een hypotheek gaat afsluiten, kun je extra lenen voor energiebesparende maatregelen: tot 6 procent van de waarde van je woning, met een maximum van € 9.000. Voor maatregelen waarmee je energie bespaart, kun je ook vaak een voordelige lening krijgen, zoals een Energiebespaarlening. En sommige gemeenten geven extra subsidie. Het complete overzicht van alle subsidies staat op: Energiesubsidiewijzer

Om je ramen op een slimme manier te kunnen isoleren, moet je eerst weten wat voor glas er nu in zit. Dat bepaalt hoeveel je kunt besparen en of het de moeite waard is om het glas te vervangen.

Hoe weet je wat voor glas er in jouw ramen zit?

Enkel glas herken je waarschijnlijk wel: dat bestaat uit één glasplaat. Dat kun je goed zien op de plek waar het glas in het kozijn zit. Bij dubbel glas zie je aan de zijkant, bij het kozijn, een aluminium strip tussen de platen. Maar hoe weet je of het gewoon dubbel glas is of HR-glas? Een paar simpele trucs en tips om dat te checken:

  • Houd een aansteker of een brandende lucifer 5 tot 10 cm voor het raam en kijk naar de weerspiegeling van de vlammetjes in het raam. Je ziet 4 vlammetjes. Hebben alle vlammetjes dezelfde kleur? Dan heb je gewoon dubbel glas. Heeft het tweede of derde vlammetje een andere kleur (meestal roze of blauw)? Dan is het HR glas. Die andere kleur ontstaat door de coating van het glas. Met deze truc kun je alleen zien óf je HR-glas hebt, niet welk soort HR-glas.
  • Kijk of er op de aluminium strip tussen de glasplaten een code staat met HR, HR+ of HR++ erbij. Staat er niets bij, dan is de kans groot dat je gewoon dubbel glas hebt.

Voorzetraam, folie of monumentenglas

Is HR++ of triple glas in jouw (oudere of monumentale) huis niet mogelijk? Je kunt de isolatiewaarde van enkel glas ook op andere manieren verbeteren: met voorzetramen, raamfolie en monumentenglas. De besparing en het warmte-gevoel hiervan zijn vergelijkbaar met ‘gewoon’ dubbel glas. Wij raden deze vormen van isolatie alleen aan als HR++ glas echt niet mogelijk is voor jouw huis. Bijvoorbeeld

Met een voorzetraam maak je op een eenvoudige manier ‘dubbel glas’ van bestaand enkel glas. Het voorzetraam wordt aan de binnen- of buitenkant geplaatst tegen een bestaand houten raamwerk of in een stalen kozijn, zodat een isolerende luchtlaag (luchtspouw) tussen de glasplaten ontstaat.

Monument? Speciaal glas of raamfolie

Voor monumentale panden is er speciaal isolatieglas: monumentenglas. Dit ziet eruit als oud glas en is vrij dun zodat het in de bestaande kozijnen geplaatst kan worden. Er is enkel en dubbel monumentenglas.

Kleine ruitjes of glas in lood?

Bestaat jouw raam uit kleine ruitjes met latjes ertussen? Overweeg dan om deze te vervangen door één grote ruit met een ruitverdeling in de spouw (dus tussen de glasplaten in) of op de ruit (dit heet Wienersprossen). Je ziet het verschil nauwelijks, terwijl het goedkoper is én beter isoleert dan allemaal aparte kleine ruitjes met isolatieglas. Het is ook mogelijk om glas in lood in het isolerende glas te plaatsen (dit komt dan tussen de glasplaten in).

U-waarde = isolatiewaarde

De isolatiewaarde van glas wordt uitgedrukt in een U-waarde. Hoe lager de U-waarde, hoe beter het glas isoleert. Triple glas in een nieuw kozijn heeft een U-waarde van 0,4 tot 0,9. Enkel glas heeft een U-waarde van 5,8.

Duurzaam Grave - IsolatieglasZonwerend HR-glas

Er is ook zonwerend hoog rendement glas: ZHR++ dubbel of triple glas. Dit is HR-glas met een extra zonwerende coating op de glasplaat aan de buitenkant. Zonwerend glas laat minder zonlicht door en is koeler in de zomer, maar in de winter profiteer je minder van de zon dan met HR++ glas. Je kan daarom beter kiezen voor HR++ glas met zonwering aan de buitenkant van je huis dan voor ZHR++ glas. Zo houd je de warmte van de zon beter tegen in de zomer en benut je hem beter in de winter. ZHR++ dubbel glas is vooral handig op plaatsen waar buitenzonwering moeilijk toe te passen is, zoals in de hoogbouw. In gewone woonhuizen is het geen aanrader.

https://www.verbeterjehuis.nl/verbeteropties/