Groene daken

In Grave is er een al enige traditie op gebouwd wat betreft groen daken. Wat te denken van het groene dak van het stadhuis. Het was zijn tijd ver vooruit.

Een groen dak vangt water op, biedt voedsel voor insecten en kan verkoelend werken in de zomer. Omdat je zorgt voor meer groen in je buurt draag je met planten op je dak bij aan een gezonde en prettige leefomgeving.

Duurzaam Grave - SedumdakEen aantal gemeenten en waterschappen geeft subsidie als huiseigenaren een sedumdak (met vetkruid) of daktuin willen aanleggen. Dat heeft alles te maken met de toenemende wateroverlast waarmee Nederland te maken heeft, onder invloed van klimaatverandering. Riolen kunnen de aanhoudende hoosbuien niet altijd aan.

Groene daken helpen mee om een deel van dat hemelwater op te vangen: de substraatlaag en de plantenwortels houden het water vast en geven het langzaam weer af. Hoe meer neerslag tijdens hoosbuien opgevangen wordt door tuinen, parken én groene daken, hoe minder riolen overbelast raken.

Tips groen dak aanleggen

  1. Haal er dan een specialist bij. Niet elk dak is geschikt.
  2. Via het waterschap is er een subsidiemogelijkheid.
  3. Een sedumdak is lichtgewicht en onderhoudsarm. Kies je voor een daktuin, laat dan onderzoeken of je dakconstructie dit aankan.
  4. Controleer minstens eenmaal per jaar de afvoer van je groene dak en verwijder onkruid regelmatig.

Wetenswaardigheden

Fijnstof? Natuurlijk helpt het wel een beetje, net als elk stukje groen in je buurt. Maar grote daken, verticale tuinen (groene gevels) of begroeide geluidswallen langs drukke wegen zetten echt zoden aan de dijk.

Vervanging van isolatie? Als isolatielaag is een groen dak onvoldoende. De begroeiing kan bijdragen aan de dakisolatie – vooral in de zomer warmt een groen dak minder op dan een bedekking met bitumen – maar is geen vervanging van een goede dakisolatie. Op dakisolatie lees je hoe je een dak goed kunt isoleren. Groene daken isoleren geluid wel beter dan een dak met bitumen of EPDM en een ballastlaag. Ook kan een vegetatiedak de levensduur van de waterdichte lagen van een dak verlengen tot wel twintig jaar.

Kosten en onderhoud? De aanlegkosten variëren van 30 euro per m2 voor een sedumdak tot 120 euro per m2 voor een intensief begroeide daktuin (prijspeil 2019). Een sedumdak heeft weinig onderhoud nodig. Dat is anders als je een complete tuin op je dak aanlegt – die moet je bijhouden zoals je een tuin zou onderhouden. In beide gevallen moet je ongeveer eenmaal per jaar de afvoer controleren en indien nodig planten(resten) weghalen.

Duurzaam Grave - Sedum dakIeder dak geschikt? Platte daken die niet in de schaduw liggen, zijn de beste kandidaten voor een groen dak. Op een hellend dak kun je ook plantjes laten groeien, maar zo’n dak zal sneller uitdrogen doordat de regen wegloopt. Is de helling groter dan 35°, dan zijn speciale verankeringen nodig. Om lekkages te voorkomen is het belangrijk dat de waterdichte laag van goede kwaliteit is. Ook moet het isolatiemateriaal in je dak bestand zijn tegen samenpersing – geen zacht materiaal als steenwol dus.

Gewicht? Je kunt de begroeiing laag en lichtgewicht houden of kiezen voor een uitbundige daktuin. In het laatste geval moet je rekening houden met een gewicht van honderden kilo’s per m2. Zo weegt een dak met gras en bloemen gemiddeld 150 kg/m2, maar een intensieve begroeiing kan je dak belasten met 500 kg/m2. Dan moet je wel zeker weten dat de dakconstructie dit aankan: vraag een specialist om dit te beoordelen, ook als je zelf het groene dak wilt aanleggen.

Nieuwbouw of oudbouw? Een groen dak kun je het beste op een nieuwbouwwoning realiseren. Bij nieuwbouwwoningen kan vanaf het begin rekening gehouden worden met het gewicht van de dakconstructie.

Sedum of siertuin? Sedum is zeer geschikt als dakbegroeiing. Deze vetplant is licht van gewicht en kan goed tegen langdurige droogte én tegen een forse regenbui. Ook kruiden, bepaalde mossoorten en gras zijn goed bruikbaar op een groen dak. Wil je een complete siertuin of moestuin op je dak? Laat dan eerst onderzoeken of je dak hiervoor geschikt is!