Isoleren muren

In principe zijn er 3 mogelijkheden.

  • Spouwmuur isoleren: hierbij wordt de ruimte tussen de buitenmuur en binnenmuur opgevuld met isolatiemateriaal. Er worden daarvoor kleine gaatjes in het voegwerk gemaakt via dewelke het isolatiemateriaal in de spouw gespoten of geblazen wordt. Achteraf worden de gaatjes terug mooi gedicht. Het grote voordeel van spouwmuurisolatie is dat er geen grote breekwerken nodig zijn en de woning vanbinnen en vanbuiten zijn huidige look behoudt.
  • Buitenmuren isoleren: is er geen spouw aanwezig of is deze niet geschikt voor spouwmuurisolatie (vervuild, te smal, …), dan is het aangeraden om de buitenmuren te isoleren. Hierbij worden isolatieplaten tegen de gevel geplaatst, waarna de gevel afgewerkt wordt met een nieuwe gevelbekleding. Het voordeel is dat een dikke isolatielaag aangebracht kan worden zonder verlies van ruimte in huis. Deze methode is wel arbeidsintensiever en complexer dan spouwmuurisolatie.
  • Binnenmuren isoleren: dit wordt eigenlijk enkel aangewezen als de vorige 2 manieren van muurisolatie geen optie zijn. Binnenmuren isoleren gebeurt via een voorzetwand die opgevuld wordt met isolatiemateriaal en nadien afgewerkt wordt met gips- of spaanplaten. De binnenmuren isoleren met afwerkingsplaten die al voorzien zijn van een isolatielaag is ook mogelijk. Binnenmuurisolatie is eigenlijk de minst interessante optie omdat je binnenruimte verliest en risico loopt op koudebruggen.

Duurzaam Grave - foto spouwmuur isolatieOm in aanmerking te komen voor een isolatiesubsidie, moet je voor minimaal 2 maatregelen subsidie aanvragen. Dat mag een tweede isolatiemaatregel zijn, maar ook een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting een op het warmtenet. https://www.verbeterjehuis.nl/energiesubsidiewijzer/subsidies/investeringssubsidie-duurzame-energie/

Er gelden minimale en maximale oppervlakten waarvoor subsidie aangevraagd kan worden.

Isolatiemaatregel

Subsidie per m2

Min. opp. in m2

Max. opp. in m2

Spouwmuur isoleren

€ 5,-

15

170

Dakisolatie

€ 20,-

25

200

Vloer zolder isoleren

€ 5,-

25

130

Gevelisolatie (binnen of buiten)

€ 25,-

15

170

Vloerisolatie

€ 7,-

25

130

Bodemisolatie

€ 4,-

25

130

HR++ glas

€ 35,-

10

45

Triple glas (in combinatie met isolerend kozijn)

€ 100,-

10

45


Je kan ook subsidie krijgen voor een isolerende voordeur of achterdeur of kozijnpaneel, als onderdeel van de subsidie voor isolatieglas.