Verduurzamen woning: quick wins gas en elektra

Een relatief eenvoudige manier verduurzamen is minder energiegebruiken. Energie besparen is duurzaam. Het is goed voor het klimaat én je portemonnee. Isoleer je huis, wek je eigen stroom op met zonnepanelen of bespaar tot wel 20 procent op warm water met een spaardouche.

Een paar mogelijkheden op een rijtje

  1. Een elektronische energieverbruiksmanager geeft inzicht in het gas- en elektriciteitsverbruik in je huis. Je kunt alle gegevens via een kastje aan de muur, een app of een website zien. Bijna sommige realtime, bij andere van de periode tot gisteren.

Vergelijken? https://www.energieverbruiksmanagers.nl/overzicht-energieverbruiksmanagers/

  1. Vervang energieslurpers

Oude apparaten zijn vaak energieslurpers. Nieuwe apparaten met een label A zijn veel zuiniger en hiermee bespaart u al snel 40 euro per jaar! Een lijst van “energieslurpers” vindt u op de website van Milieu Centraal. Geen zin om te investeren? Deze apparatuur zijn ook vaak te leasen.

  1. Was aan de lijn en niet in de droger.
  2. Huishoudelijke apparaten leasen

Zeker oude vaatwassers gebruiken meer energie en water dan nodig is. Een nieuwe, energiezuinige en betrouwbare vaatwasser is een flinke investering. Bij circulair wassen least u de vaatwasser van een bedrijf. U betaalt alleen een klein bedrag per maand. Vervolgens wordt het onderhoud van de machine door het bedrijf gedaan. Bovendien wordt er voor gezorgd dat de machines recyclebaar zijn, waardoor de witgoedafvalberg afneemt. Zo wast u goedkoop, schoon en doet u mee aan de circulaire economie.

  1. Gebruik ledlampen
  2. Isolatie achter de radiator en tochtstrips
  3. Voorkom sluipgebruik

Met de stand-by killer gaat u zogenoemd sluipverbruik tegen, dat is energieverbruik door apparaten die in de stand-by modus staan. Door een stand-by killer tussen het apparaat en stopcontact te plaatsen stopt u dit sluipverbruik volledig. Deze kleine ingreep kan al een behoorlijk effect hebben op de energierekening.

  • Is er een aan/uitknop, gebruik die dan.
  • Televisies, decoders, transformatoren etc. Zet ze op één stopcontact met schakelaar zodat ze in één keer uit kunnen.
  • Bij halogeenlampen een schakelaar tussen stopcontact en transformator.
  1. Slim: wat je niet gebruikt hoef je niet te besparen:

Door gericht plekken in uw pand te verwarmen, wordt niet iedere keer het gehele pand verwarmd. Dit kan door het toevoegen van een klokthermostaat en afzonderlijke thermostaatbedieningen. Houdt ook deuren (of zolderluiken) gesloten om de warmte vast te houden en om te voorkomen dat vocht condenseert in onverwarmde ruimtes. Vergeet niet de onverwarmde ruimtes met buitenlucht te ventileren om problemen met vocht te voorkomen. Gericht verwarmen kan in een ongeïsoleerd, historisch pand oplopen tot een besparing van wel 520 euro per jaar.

  1. Isoleer cv-leidingen

Verwarmingsleidingen verliezen vaak veel warmte. Door deze leidingen te isoleren in de onverwarmde ruimtes, zoals kruipruimtes, cv-kasten en de vliering, wordt de warmte alleen daar waar gewenst is afgegeven. Dit bespaart op jaarbasis tot 2 euro (= 3 m3 gas) per meter geïsoleerde verwarmingsleiding.

  1. Inregelen van de cv

Door een goede afstelling van de cv-ketel bespaart u op de energierekening. Een deel van de afstelling kunt u zelf regelen. Zo kunt u de temperatuur voor warm tapwater bij een combiketel verlagen. Houd deze wel boven de 60 graden Celsius, bij lagere temperaturen kan legionella ontstaan. De cv-keteltemperatuur kan vaak verlaagd worden naar 60-70 graden Celsius. Voor groter onderhoud is het raadzaam om een installateur in te schakelen. Kijk voor meer details hier.

  1. 75% van de verwarmingssystemen zijn niet goed ingeregeld. Hierdoor ontstaat een onbalans in het systeem. Het warme water wordt niet goed verdeeld over de radiatoren door het pand, waardoor niet regelmatig verwarmd kan worden. Dit heeft energieverlies en discomfort tot gevolg.
  2. Dikke gordijnen en luiken

In panden met historische kozijnen en ramen kunt u op jaarbasis tot 180 euro besparen met het slim gebruiken van gordijnen en luiken. Tegenwoordig zijn er overigens ook speciale isolerende (rol)gordijnen die warmteverlies door ramen nog meer beperken.

  1. Radiatorfolie

Bij radiatoren gaat veel warmte verloren richting de buitenmuren of ramen. Door radiatorfolie te plaatsen op de achterkant van de radiator of op de muur erachter, straalt de warmte de ruimte in. Deze kleine investering beperkt het warmteverlies door de direct aangrenzende gevel tot wel 80%.

  1. Geïsoleerde brievenbus

Het klinkt misschien gek, een geïsoleerde brievenbus, maar met een reguliere brievenbus gaat warmte verloren via de opening in de deur. Vaak zijn er al wel borstels aan de binnenzijde geplaatst om tocht te voorkomen, echter er gaat dan nog steeds veel warmte verloren. Tegenwoordig zijn er ook brievenbussen die uitgevoerd zijn met kierdichting in beide kleppen  en een geïsoleerde buitenklep. Dit scheelt tocht en houdt de warmte binnen.

  1. Radiatoren waterzijdig inregelen

75% van de verwarmingssystemen zijn niet goed ingeregeld. Hierdoor ontstaat een onbalans in het systeem. Het warme water wordt niet goed verdeeld over de radiatoren door het pand, waardoor niet regelmatig verwarmd kan worden. Dit heeft energieverlies en discomfort tot gevolg.