Isoleren dak

Isoleren dak

Belangrijkste bron: https://www.dakisolatie-advies.nl/soorten-dakisolatie

Zelf doen?

Dak zelf isoleren? Het kan maar vermijd dan wel de beginnersfouten: gaten en onvoldoende vulling (meer dikte is meer isolatie), opgepropte glaswoldeken (bijvoorbeeld 10 centimeter in een ruimte va 6 centimeter), verkeerd folie (dampdichte folie moet aan de binnenkant en niet aan de buitenzijde), luchtlekken niet gedicht.

Plat dak isoleren: https://kennisbank.regionaalenergieloket.nl/dakisolatie/plat-dak-isoleren/

Schuin dak isoleren:

https://kennisbank.regionaalenergieloket.nl/dakisolatie/schuin-dak-isoleren/

Welke soort dakisolatie plaatsen?

Welke soorten dakisolatie je het beste kiest, hangt van een aantal factoren af, zoals: het type dak (plat of hellend), locatie van het isolatiemateriaal (binnen of buiten), het beschikbare budget en je persoonlijke voorkeur:

  • Vind je ecologisch bouwen belangrijk en ben je bereid om hier wat in te investeren, kijk dan eens uit naar schapenwol, cellulose of een andere milieuvriendelijk materiaal, voor het isoleren van een hellend dak. Hou er wel rekening mee dat de kans groot is dat je de plaatsing zelf zal moeten voorzien aangezien er weinig vakmannen in gespecialiseerd zijn.
  • Is budget een belangrijke factor en wil je flink wat energie gaan besparen, kies dan glas- of steenwol. Je kiest dan voor een goede prijs-kwaliteitverhouding. Als kers op de taart is minerale wol ook bijzonder goed om geluid van buitenaf te weren.
  • Wil je een plat dak gaan isoleren of een hellend dak aan de buitenzijde, dan kun je het beste kunststof isolatieplaten (bijvoorbeeld PIR) gebruiken. Ook wanneer er onvoldoende ruimte is tussen de kepers kunnen isolatieplaten (al dan niet in combinatie met wol) een goede keuze zijn.
  • Is de constructie van je dak heel erg onregelmatig, dan kies je best voor inblaasisolatie of spuitisolatie. Dit laat je best platen door een gespecialiseerd isolatiebedrijf.

Alternatief: zoldervloer isoleren

Zoldervloerisolatie is een mooi alternatief voor dakisolatie. Het kan een vergelijkbaar effect hebben voor een fractie van de prijs van dakisolatie. Het is een soms een prima alternatief, vooral als de zolder weinig gebruikt wordt.

De materiaalmogelijkheden

Minerale wol dakisolatie (zachte isolatie)

Minerale wolsoorten zoals glaswol en rotswol zijn gemakkelijk te verwerken en isoleren thermisch gezien erg goed. Aangezien minerale wol relatief goedkoop is, biedt het over het algemeen de beste prijs-kwaliteitverhouding. Minerale wol wordt toegepast als isolatie van hellende daken, zoldervloeren, voorzetwanden en spouwmuren. Het is geluiddempend en onbrandbaar, geeft een goede thermische isolatie maar heeft een grotere isolatiedikte nodig dan kunststof isolatie.

Glaswol is erg geschikt voor het isoleren van hellende daken. Dit isolatiemateriaal is eenvoudig op maat te snijden en kan makkelijk tussen de kepers van het dak geplaatst worden. Glaswol dekens zijn goedkoop, hebben een goede brandwerendheid en goede isolatiewaarde.

Rotswol is net als glaswol een minerale wol met uitstekende isolerende eigenschappen. Het is geschikt voor isolatie van hellende daken, maar je kunt er ook de zoldervloer mee isoleren. Het heeft nagenoeg dezelfde positieve eigenschappen als glaswol maar isoleert akoestisch iets beter.

Rotswol is verkrijgbaar in dekens en zachte platen. Rotswool is iets minder irriterend voor de huid dan glaswol, maar toch is het, ook bij rotswol, aan te raden beschermende handschoenen en een stofmasker te gebruiken.

Gespoten glaswol is een minerale wol met een fijne wolachtige structuur. Het wordt steeds vaker gebruikt om hellende daken en plafonds mee te isoleren. Het kan makkelijk in bestaande holtes geblazen worden. Zijn er nog geen openingen, dan wordt er eerst een kunststof dampscherm vastgemaakt waarin de wol geblazen kan worden. Door de optimale vulling van het dak kunnen koudebruggen vermeden worden, wat ten goede komt aan de energieprestatie van het dak.

Wil je jouw dak isoleren met minerale wol dan moet je rekening houden met volgende prijzen:

  • minerale wol: tussen 7 en 20 euro per vierkante meter, inclusief BTW.
  • dampscherm + afdichtingstape: 3 à 4€ per vierkante meter, inclusief BTW.
  • optionele extra kosten: uitdikken of uitlatten van de spanten + eventuele afwerking
  • WIl je jouw dak professioneel laten isoleren met inblaasisolatie of dekens, dan moet je rekenen op een gemiddelde prijs van 40 tot 110 euro per vierkante meter (excl. btw).  Dit is compleet afgewerkt inclusief dampscherm.

Kunststof dakisolatie (harde isolatie)

Kunststof materialen als EPS, XPS, PUR, PF en PIR zijn allemaal chemische (hard)schuimen op basis van aardolie. Het zijn lichte materialen die goed isoleren en ongevoelig zijn voor vocht. Het is om deze reden dat vooral de kunststof isolatieplaten (zoals PIR isolatieplaten) erg geschikt zijn voor isolatie van hellende en platte daken of voor gebruik in vochtige ruimtes zoals gevels en kelders. Het heeft een hogere isolatiewaarde dan minerale wol (minder dikke isolatie voor zelfde isolatiewaarde), is gemakkelijk af te dichten als dampscherm, maar is minder geschikt als geluidsisolatie en om tussen kepers te plaatsen.

PUR dakisolatie

Van alle kunststof dakisolatie is PUR het vaakst toegepast. Het is verkrijgbaar in de vorm van platen of gespoten schuim. PUR isoleert erg goed, is niet gevoelig voor vocht en is zeer duurzaam. Of je best schuim of platen kiest hangt af van de vrije ruimte en opbouw van het dak.

PUR kan in allerlei diktes worden aangebracht. Het is niet het meest milieuvriendelijke of dampopen isolatiemateriaal maar, thermisch gezien, presteert het in de meeste gevallen het best.

PIR isolatieplaten

PIR (polyisocyanuraat) isolatieplaten zijn erg geschikt voor het isoleren van daken. Ze zijn vochtbestendig, hebben een hoge isolatiewaarde en zijn drukvast. PIR kan zowel gebruikt worden bij platte als bij hellende daken. PIR is brandwerend en makkelijk te verwerken. Naast dakisolatie is het ook geschikt als isolatie voor de zoldervloer dankzij zijn hoge druksterkte. Je kan isolatieplaten kopen in diverse diktes. PIR is niet verkrijgbaar in de vorm van spuitisolatie.

Prijs dak isoleren met kunststof isolatie

De prijs van PIR of PUR platen varieert naargelang het type materiaal, dikte en opbouw. Afhankelijk van de fabrikant en het type plaat kan je kunststof isolatieplaten kopen met tand-en groef systeem, afwerkingslaag in Gyproc of hout, dampscherm, extra laag geluidsisolatie. Prijzen starten aan 15 euro per m² en kunnen oplopen tot wel 50 euro per m² of meer.

Ecologische dakisolatie (bio-eco / natuurlijke materialen)

Vind je ecologisch bouwen belangrijk, dan kan je ook kiezen voor alternatieve soorten dakisolatie. Bio-ecologische dakisolatie bestaat uit natuurlijke en (bijna) onuitputbare grondstoffen. Denk hierbij aan plantaardige, dierlijke en minerale grondstoffen. Ecologische isolatie bevat geen of nauwelijks chemische toevoegstoffen en belasten het milieu of de gezondheid minimaal. Het is milieuvriendelijk, meestal brandveilig en goed geschikt als geluidsisolatie, maar weinig vakmannen zijn hierin gespecialiseerd, het is tot 50% duurder dan minerale / kunststof isolatie en het is gevoeliger voor ongedierte.

Schapenwol

Schapenwol wordt veel toegepast als ecologische dakisolatie. Het heeft goede vochtregulerende eigenschappen, is niet irriterend bij verwerking en isoleert erg goed. Het heeft een hoge warmteopslagcapaciteit waardoor het binnenklimaat minder onderhevig is aan temperatuurschommelingen. Van schapenwol is bekend dat het schadelijke vluchtige stoffen in de lucht kan absorberen. Het is wel één van de duurste ecologische isolatiematerialen.

Papiervlokken (cellulose)

Papiervlokken worden gemaakt van gerecycleerd krantenpapier. Hiermee is het een ecologische verantwoorde manier van isoleren. Papiervlokken hebben het voordeel dat ze een bepaalde hoeveelheid vocht kunnen opnemen om later weer vertraagd af te geven. Naast vochtregulerende eigenschappen heeft cellulose een hoge warmteopslagcapaciteit (inertie), waardoor de ruimtes onder het dak minder snel oververhit zullen raken.

Houtwol

Net als de andere soorten milieuvriendelijke isolatiematerialen heeft ook houtwol goede vochtregulerende eigenschappen en een hoge warmteopslagcapaciteit. Houtwol dekens kunnen makkelijk op maat worden gemaakt en tussen de kepers worden bevestigd. Het materiaal is niet irriterend voor huid. Houtwol is geschikt voor na-isolatie van verschillende soorten hellende daken. Houtvezelplaten worden vaak gebruikt als isolerend onderdak.

Kurk

Kurk is een milieuvriendelijk isolatiemateriaal afkomstig van de kurkeik. Deze wordt op regelmatige tijdstippen ‘geoogst’ zonder de boom zelf te beschadigen.Kurk is verkrijgbaar in de vorm van platen en dit in verschillende diktes. Kurk isoleert niet alleen thermisch goed maar ook akoestisch. Het is wel een van de duurste ecologische isolatiematerialen waardoor er minder vaak voor gekozen wordt bij het isoleren van daken.

Hennep

De vezels van de hennepplant zijn erg sterk en, qua structuur erg geschikt voor het vervaardigen van zachte isolatie. Hennep dakisolatie is verkrijgbaar in de vorm van rollen (dekens) en plaatsen in diktes van 30 tot 190 mm. Naast isolatie voor daken wordt hennep ook gebruikt voor het isoleren van (spouw)muren en vloeren. Hennep is niet geschikt voor gebruik in vochtige omstandigheden en is ook brandbaar.